Ιδιότητες της μαστίχας

Φυσική μαστίχα Χίου

Προέλευση

Η μαστίχα είναι μια φυσική ρητίνη με χρώμα υπόλευκο - υποκίτρινο και είναι διαφανής έως ημιδιαφανής. Το φυσικό αυτό προϊόν παράγεται από το μαστιχόδενδρο, ένα αειθαλή θάμνο με την επιστημονική ονομασία Pistacia Lentiscus var. Chia Παίρνει την πλήρη ανάπτυξη του στα 40 έως 50 χρόνια και ζει περίπου 100 χρόνια. Από τον 5ο έως 6ο χρόνο δίνει την ρητίνη του (μαστίχα) και μετά τον 15ο χρόνο παράγει από 60 έως 400 γραμμάρια μαστίχας το χρόνο.

Περιγραφή

Φυσική κρυσταλλική ρητίνη, με λευκό ή υποκίτρινο χρωματισμό και υπό την μορφή κόκκων σφαιρικού ή ακανόνιστου σχήματος. Διαθέτει μοναδική γεύση και ιδιαίτερο άρωμα χαρακτηριστικό του προϊόντος. Είναι προϊόν Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης και συλλέγεται, καθαρίζεται και συσκευάζεται με συμφωνία με τους νόμους και τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που ισχύουν για τα τρόφιμα και τη σφραγίδα ποιότητας της Ενωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου.

Χαρακτηριστικά

Σχεδόν αδιάλυτη στο νερό, αλλά διαλυτή σε κοινούς οργανικούς διαλύτες (ακετόνη, αιθυλική αλκοόλη, αιθέρα, χλωροφόρμιο, εξάνιο κ.α.) Πυκνότητα 0,96 - 1,08 g/ml Περιοχή τήξης 85-105 g C

Χρήσεις

Χρησιμοποιείται ευρύτατα στην

 • Φαρμακευτική
 • παραγωγή συμπληρωμάτων διατροφής
 • παραγωγή καλλυντικών και ειδών περιποίησης
 • αρωματοποιία
 • αρωματοθεραπεία
 • ποτοποιία
 • σαπωνοποιία
 • μαγειρική
 • ζαχαροπλαστική
 • παραγωγή ζαχαρωδών
 • παραγωγή χρωμάτων και βερνικιών
 • κλπ.

Τυποποίηση & Συσκευασία

Η φυσική μαστίχα Χίου διατίθεται σε 3 τύπους - κατηγορίες ανάλογα με το μέγεθος των κόκκων Ψηλή - μέγεθος κόκκων 3 - 6 mm Μεσαία - μέγεθος κόκκων 6 - 10 mm Χονδρή - μέγεθος κόκκων 10 mm Και οι 3 παραπάνω τύποι φυσικής Μαστίχας Χίου συσκευάζονται σε χάρτινες και μεταλλικές συσκευασίες των 50, 100 & 500 γραμμαρίων.

Ενδείξεις

Ερευνες και κλινικές μελέτες που έχουν γίνει από έλληνες και ξένους επιστήμονες, απέδειξαν ότι πράγματι η μαστίχα διαθέτει μοναδικές ιδιότητες. Η μαστίχα της Χίου παραδοσιακά χρησιμοποιείται ως μέσο για την ανακούφιση των στομαχικών διαταραχών. Υπάρχουν πλέον σύγχρονες αναφορές, που αποδεικνύουν ότι καταστέλλει δραστικά το ελικοβακτήριο του πυλωρού, πράγμα που εξηγεί την θεραπευτική επίδραση της στους ασθενείς που υποφέρουν από πεπτικό έλκος.
Επίσης έχει αποδειχθεί ότι η μαστίχα έχει ισχυρή αντιμικροβιακή και αντιβακτηριδιακή δράση. Υπάρχουν έντονες ενδείξεις από μελέτες σε Πανεπιστήμια της Ελλάδος και του εξωτερικού, ότι η μαστίχα έχει ευεργετική δράση ενάντια στο ζαχαρώδη διαβήτη και τη χοληστερίνη. Τέλος, η μαστίχα Χίου συμβάλει αποφασιστικά στην στοματική υγιεινή, προσφέροντας παράλληλα φρεσκάδα και μοναδική γεύση.

Αποθήκευση - Διατήρηση

Η φυσική μαστίχα Χίου είναι προϊόν σταθερό σε κανονικές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας. Θα πρέπει όμως να αποφεύγεται η έκθεση του σε ηλιακή ακτινοβολία και για το λόγο αυτό θα πρέπει να φυλάσσεται σε μέρος δροσερό και υπό σκιά. Προϊόν σφραγισμένο καλά στην αρχική συσκευασία, μακριά από το φώς και σε θερμοκρασία χαμηλότερη των 30 C διατηρείται σε άριστη κατάσταση για 24 μήνες τουλάχιστον.
Να σημειωθεί ότι η διατήρηση της μαστίχας και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα δεν επιφέρει ανεπιθύμητες αλλοιώσεις στο προϊόν, αλλά είναι πιθανό να εμφανιστούν μεταβολές στα χαρακτηριστικά της, όπως για παράδειγμα το χρώμα της που γίνεται περισσότερο κίτρινο, η αύξηση της σκληρότητας κατά την μάσηση, η απώλεια μέρους του αρώματος της.

Καλλιέργεια

Το μαστιχόδενδρο ευδοκιμεί αποκλειστικά και μόνο στην νότια Χίο. Σύμφωνα με θεωρίες, αυτό οφείλεται στο εύκρατο κλίμα και ειδικότερα στο μικροκλίμα της περιοχής αλλά και στα υποθαλάσσια ηφαίστεια και το ασβεστολιθικό έδαφος. Από το παρελθόν έχουν γίνει προσπάθειες να καλλιεργηθεί ο μαστιχοφόρος σχίνος και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και σε άλλα κράτη αλλά πάντα χωρίς επιτυχία.
Η προετοιμασία του σχίνου και η συλλογή της μαστίχας είναι πολύ επίπονες εργασίες και αρχίζουν Ιούνιο με το καθάρισμα του εδάφους από το σχίνο. Το έδαφος αφού καθαριστεί επιμελώς, στρώνεται με ένα ειδικό άσπρο χώμα καλά κοσκινισμένο. Κατόπιν αρχίζει στον κορμό του δέντρου το «κέντημα», το χάραγμα τόμων 10-15mm, μια φορά την εβδομάδα για 6-8 εβδομάδες. Ο αριθμός των τόμων ποικίλει από 20-100 ανάλογα με την ηλικία και το μέγεθος του δένδρου.
Η μαστίχα αρχίζει σιγά σιγά να ρέει από τις τομές σαν δάκρυ. Η μεγαλύτερη ποσότητα πέφτει στο ασπρόχωμα και κάνει 15-30 μέρες να στερεοποιηθεί, αναλόγως των καιρικών συνθηκών. Μετά, αρχίζει η συλλογή της χοντρής μαστίχας (των μεγάλων κομματιών), τις πρώτες πρωινές ώρες, στα μέσα Αυγούστου, και της ψιλής μαστίχας από αρχές Σεπτεμβρίου.
Το καθάρισμα της μαστίχας αρχίζει τον Οκτώβριο - Νοέμβριο, αμέσως μετά την συλλογή. Είναι μια δύσκολη, χρονοβόρα και εξειδικευμένη διαδικασία που γίνεται κομμάτι κομμάτι με το χέρι, μέχρι η μαστίχα να πάρει την τελική εμπορική της μορφή, και να διατεθεί προς πώληση.

     

Καλάθια δώρων